welkom
Bekeerlingen
Iedereen maakt verschillende fasen in zijn leven mee en komt in een periode waarin hij de zin van het leven als kopstuk zet. In deze periode wordt men overspoeld met vragen en drang naar duidelijke antwoorden. Er is zoveel informatie te vinden via het internet, boeken en andere medium. Hierdoor ontstaat er nog meer onduidelijkheid en verwarring. De focus van de media die op de Islaam ligt is redelijk negatief en dit roept ook vragen op. Wat is dat, Islaam? Waarom zijn de vrouwen gesluierd? Wie is Allaah? Wie is de profeet Mohammed? Waarom moeten moslims vijf keer per dag bidden? Waarom vasten de moslims?
In deze fase is duidelijkheid en correcte sturing erg belangrijk. Waarom? De informatie die nu verwerkt wordt is bepalend voor welke richting men opgaat. Op de site van Stichting al-Istiqaamah staan algemene veelvoorkomende vragen met antwoorden. Staat de vraag er niet tussen, dan is het mogelijk deze in te sturen.
De oriënterende fase is bereikt en er is meer interesse voor de Islaam. De hoognodige vragen zijn beantwoorden, maar nu is er meer verlangen naar verdieping. Er is behoefte naar meer en concretere informatie over de Islaam en de gelovigen. Een prachtige fase, waarin heel veel informatie verwerkt gaat worden om uiteindelijk een beslissing te maken.
De oriënterende fase is bereikt en er is meer interesse voor de Islaam. De hoognodige vragen zijn beantwoorden, maar nu is er meer verlangen naar verdieping. Er is behoefte naar meer en concretere informatie over de Islaam en de gelovigen. Een prachtige fase, waarin heel veel informatie verwerkt gaat worden om uiteindelijk een beslissing te maken.
De overtuiging van de waarheid van de Islaam is bereikt en er is een groot verlangen om deze overtuiging om te zetten naar de praktijk. Dit is het moment van de shahaadah ‘geloofsgetuigenis’. Het verlangen is groot, maar er is veel onduidelijkheid hoe men de Islaam kan binnentreden en vaak sprake van veelvoorkomende moeilijkheden, die deze stap belemmeren. Bijvoorbeeld: ouders die fel tegen deze beslissing zijn, vragen die nog onbeantwoord zijn, onzekerheden tegenover anderen, onzekerheden te betreft de fase na de bekering, een islamitische afkeurenswaardige situatie, onduidelijkheid wat er nodig is om moslim te worden, waar en hoe je moslim kan worden etc.
Het bekeren tot de Islaam is een geweldige en overwogen beslissing. De Stichting bied bij deze fase persoonlijke begeleiding: er wordt gekeken naar de persoonlijke situatie indien nodig en eventuele specifieke adviezen en benodigde informatie zullen worden verstrekt. De begeleiding zal uiteindelijk leiden naar de shahaadah ‘geloofsgetuigenis’
Dit is de eerste fase van de Islaam. Geliefde nieuwe moslim zuster, wat een eer! Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa heeft jou gekozen om jou te leiden naar de Waarheid! Deze leiding is de weg, die ons wegneemt uit onze duisternissen naar het licht, het geluk! Dit is de belangrijkste en geweldigste stap die jij in jouw leven kan nemen. En nu? Wat kan je nu doen? Welke stappen en keuzes moet je nu maken? Wat wordt er nu van je verwacht? Hoe kan ik gaan praktiseren? Hoe leer ik Allaah beter kennen? Hoe verricht ik het gebed? Wat mag mij absoluut niet ontgaan? Hoe ga ik om met veranderingen? Hoe nu verder? Allemaal vragen die jou nu kunnen bezighouden!
In eerste instantie bied de Stichting een korte en krachtige cursus aan. De cursus zal in-shaa’-Allaah in een korte tijd veel dingen verduidelijken en richting geven in welke kant de nieuwe moslim vanaf nu op kan gaan! Na de cursus zal de nieuwe moslim persoonlijke begeleiding krijgen en gekoppeld worden aan een maatje.st te typen.
Na het volgen van de korte cursus en de persoonlijke begeleiding zal er al veel meer duidelijkheid zijn betreft wat er van jou als moslim wordt verwacht. De kennis die de moslim vergaard gaat gepaard met daden en de nieuwe uitdaging is om al hetgeen te gaan praktiseren. Tijdens het vormen van nieuwe gewoonten en alles eromheen roept vragen, belemmeringen en eventuele moeilijkheden op. Bijvoorbeeld: de relatie met de niet-moslim familieleden, het huwelijk, veranderen van gewoonte, het gebed, de hijaab, etc.
De Stichting heeft hier dan ook aan gedacht om de mogelijkheid te geven om vragen te stellen. De vragen zullen gesteld worden aan de mensen van kennis. Is het zo dat men tegen complexere vraagstukken aanloopt of moeite hebben met het invoeren van nieuwe gewoonten, dan is het mogelijk om het hulpverleningstraject van Stichting al-Istiqaamah in te gaan. Stichting al-Istiqaamah is een islamitische hulpverleningsinstantie te Utrecht, die brede hulpverlening bied aan meiden en vrouwen van twaalf jaar en ouder. De aanmelding voor dit traject kan via persoonlijke aanmelding of middels de doorverwijzing van iemand van kennis.